GAA in kreatin za starejše

Namen tega pilotnega preskušanja je bil oceniti učinke 8-tedenskega dodatka kreatina GAA v primerjavi s placebom na ravni skeletnih mišic in možganov, kognitivne funkcije, funkcionalne rezultate in varnostne biomarkerje pri moških in ženskah, starih 65 let in več.

Nov članek v Ann Nutr Metab

Namen tega pilotnega preskušanja je bil oceniti učinke 8-tedenskega dodatka kreatina GAA v primerjavi s placebom na ravni skeletnih mišic in možganov, kognitivne funkcije, funkcionalne rezultate in varnostne biomarkerje pri moških in ženskah, starih 65 let in več. Ugotovili smo, da je mešanica bistveno boljša od placeba za izboljšanje testa hitrosti hoje, 5XSST in TUGT uspešnosti po uporabi. Med skupinami zdravljenja varnostnih biomarkerjev niso opazili nobenih razlik, razen povečanega serumskega kreatinina po vnosu GAA-kreatina v primerjavi s placebom; noben udeleženec ni doživel klinično pomembnega zvišanja kreatinina. Celoten članek preberite tukaj.

Anali o prehrani in presnovi

Dodatek gvanidinoacetata in kreatina izboljša funkcionalnost in bioenergijo mišic in možganov pri starejših: pilotna študija

V zadnjih dveh desetletjih znanstvena skupnost nadaljuje s pregledom različnih prehranskih strategij, katerih cilj je ublažiti motnje v funkcionalnih sposobnostih in kogniciji, povezane s staranjem. Od posameznih mikrohranil in nehranil do popolnih prehranskih posegov so prejšnje študije odkrile več sestavin hrane, ki bi lahko podprle zdravo staranje in zmanjšale starostne motnje [1]. Eden od domnevnih kandidatov je kreatin, za katerega se je izkazalo, da obljublja izboljšanje motenj, povezanih s staranjem skeletnih mišic in možganov [2]. Vendar se zdi, da več dejavnikov omejuje učinkovitost kreatina v prehrani kot terapevtskega posega pri starejših, vključno z omejitvami pri kinetiki, ki jo posreduje transport, ali omejeno zmogljivostjo shranjevanja [3]. Guanidinoacetat (GAA, znan tudi kot gvanidinoocetna kislina ali glikociamin) je naravno prisoten predhodnik kreatina z napredno transportnostjo in inovativnim prehranskim dopolnilom, ki bi lahko povečalo stopnjo prometa kreatina. Ugotovljeno je bilo, da mešanica kreatina GAA presega kreatin pri povečanju delovanja možganov in mišic pri odraslih moških in ženskah [4], vendar pa ta mešanica olajša bioenergijo tkiv, kognitivne in funkcionalne zmogljivosti pri starejših pa do zdaj niso obravnavane. Namen tega pilotnega preskušanja je bil oceniti učinke 8-tedenskega dodatka kreatina GAA v primerjavi s placebom na ravni skeletnih mišic in možganov, kognitivne funkcije, funkcionalne rezultate in varnostne biomarkerje pri moških in ženskah, starih 65 let in več.

V tem randomiziranem kontroliranem preskušanju, ki so ga izvedli pri starejših moških in ženskah, je sočasna uporaba GAA in kreatina povzročila bistveno izboljšane koncentracije možganov in mišičnega kreatina ter rezultate funkcionalne mobilnosti pri 8-tedenskem spremljanju v primerjavi s placebom. Naši rezultati v veliki meri potrjujejo ugotovitve nedavnega preskušanja na ljudeh, ki je pokazalo izboljšano mišično zmogljivost in tkivno bioenergijo z dodatkom kreatina GAA v primerjavi s samo kreatinom [4]. Zanimivo je, da se zdi, da je zvišanje ravni kreatina v skeletnih mišicah (tudi v možganih) z mešanico pri starejših boljše od mlajših v prejšnji študiji. To pomeni možen starostno specifičen odziv na zdravljenje, saj so lahko starejši zaradi nižjih ravni tkivnega kreatina in/ali ugodne transportne kinetike bolj občutljivi na poseg v kreatin GAA. 3T fosfor MRS (31P-MRS) je na splošno sprejet kot zlati standard za ocenjevanje virov presnovne energije s povečano občutljivostjo na spremembe [5]. Tu smo uporabili 1,5 T 1H-MRS, vendar v preteklih študijah med dvema jakostima polja [6] niso bile ugotovljene pomembne razlike v razmerjih presnovkov [6], pri čemer 1H-MRS ostaja glavna klinično uporabljena metoda v nevrospektroskopiji, saj zagotavlja ustrezne informacije o presnovi aktivne spojine [5]. Čeprav je za potrditev naših predhodnih ugotovitev potrebnih več študij, bi lahko kreatin GAA prepoznali kot prehranski poseg s potencialom za spopadanje s ogroženo bioenergijo tkiv in funkcionalnimi okvarami, povezanimi s staranjem.

Izjava o etiki

Študija je bila izvedena v skladu s smernicami Helsinške deklaracije. Etično dovoljenje za izvedbo študije je podelil lokalni IRB na Univerzi v Novem Sadu (# 46-06-01/2020-1-CREGAAS). Informirano soglasje je bilo pridobljeno od vseh udeležencev.

Postanite naš promotor
Imate veliko prijateljev, sledilcev… uživate v športu, rekreaciji, imate fitnes studio, športni klub, izvajate osebno trenerstvo, …
Ste poslovnega duha in uživate v tem kar delate? Želite povečati svoje rezultate? Revolucionarni izdelek po 30 letih. Potrjeni rezultati in delovanje.
Vrhunska znanost…. Nagrade za izdelek leta…. več moči, naravne sestavine in ….
Znanstveno izboljšan izdelek CreGAAtine vam ponuja možnost sodelovanja, promocije in seveda tudi ustrezno nagrado. Posnemite svoj trening, fotografije, objavite v medijih….
Za sodelovanje nam pišite na info@cregaatine.si